03 Februari 2011

Makanan Tradisional Melayu - Rendang


Bahan - bahan : 1 kg daging, santan kelapa, 1/4 cawan kerisik, garam, gula melaka, sedikit air asam jawa, 2 labu bawang besar, 5 potong bawang putih, 5 batang serai, 1-1/2 cm halia, 1-1/2 cm lengkuas, 15-20 biji cili kering, 3 helai daun limau purut, 1 helai daun kunyit.


Rasa daripada rendang adalah pedas tetapi sangat lezat. Daging lembu atau kambing yang digunakan sangat empuk dan lembut akibat proses pemasakan yang agak lama agar rempah-rempah yang digunakan meresap dan rasa rendangnya pun semakin lezat. Pada saat saya memakan rendang itu, setiap gigitan rasa rendang itu semakin terasa dan lezat. Kepedasannya membuat rendang tersebut semakin tidak ada yang boleh menandinginya. Saya pun tidak dapat berhenti memakan rendang itu.


Dibalik kelezatannya itu, rendang sebenarnya tidak baik untuk kesihatan kita semua, kerana rendang mengandung banyak lemak dan minyak daripada daging dan rempah-rempah tersebut. Ini boleh membuat kita mengahadapi penyakit kegemukan, kanser dan lainnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan