04 Februari 2011

Makanan Tradisional Melayu - Ikan Bilis Kentang Belado


Bahan-bahan : 500g kentang, 6 cabai merah, 5 bawang putih, 2 cm lengkuas, garam, gula, 4 daun jeruk, 2 daun salam, 200g ikan bilis.


Rasa daripada ikan bilis kentang belado ini pedas, gurih dan sangat sesuai untuk dihidangkan bersama masakan yang lainnya. Kentang belado dan ikan bilis ini digorreng dengan menggunakan minyak dahulu, lalu dicampur dengan rempah-rempah lainnya. Rempah-rempah itu sangat meresap ke makanan itu.


Dibalik kelazatannya, makanan ini baik untuk memberikan tenaga, kerana kentang mengandung karbohidrat. Tetapi makanan ini juga tidak baik, kerana mengandung banyak minyak yang boleh membuat penyakit kegemukan, kanser dan penyakit lainnya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan