04 Februari 2011

Makanan Tradisional melayu - Ikan bakar

Bahan-bahan : 1 ekor ikan, 7 tangkai cili kering, 1 biji bawang besar (dikisar), 2 ulas bawang putih (dikisar), 1.5 cm halia (dikisar), sambal balacan, 1.4 cawan air asam jawa.


Rasa ikan bakar sangat lezat. Sedikit pedas, gurih dan sedikit manis. Ikan bakar ini di panggang ato dibakar diatas arang, dengan menggunakan daun pandan atau tidak. Daging ikan pun empuk dan lebut, rempah-rempahnya pun meresap ke ikan bakar ini. Walaupun ikan ini memiliki banyak tulang, tetapi rasanya tidak dapat saya hiraukan.


Dibalik kelezatannya, ikan ini sangatbaik untuk anak-anak kerana mengandung omega 3 yang membantu dalam kepandaian. Tetapi selain kebaikannya, kekurangannya pun ada, akibat cara pemasakannya, ikan ini memiliki tempat-tempat yang berwarna hitam, dan itu boleh membuat kita mendapatkan kanser.

2 ulasan:

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. suka baca... lain kali sy dtg lagi bace..
    do follow sy..
    http://ayuoyku.blogspot.com/
    nnti sy dtg komen2 lagi.. :)

    BalasPadam